perjantai 20. joulukuuta 2019



Andreas Thuronius – kyröläissyntyinen 1600-luvun tiedemieskomeetta

Minulla oli hyvä lukupää 
Olin papin poika
ja nain valtaporvarin tyttären,
mutta pysyin silti köyhänä.

Olin kreivien suosima
ja kollegoitteni kadehtima.
Minua syytettiin noituudesta
mutta pääsin silti professoriksi.

Nautin palkkaa kahdesta virasta,
ja velkani kasvoivat.
Yksi minulta puuttui ja sen mukana kaikki:
paikka ritarihuoneessa.
Unohdinko sanoa,
että, nimi, jonka toivottavasti tein tunnetuksi,
on Andreas Thuronius.

Näin johdatti historianopettaja ja kirjailija Tuure Vierros lukijan Andreas Thuroniuksen elämästä kertovaan romaaniin Komeetta. Vierros kirjoitti 1972 ilmestyneen teoksensa Thuroniuksesta historiantutkimukseen nojautuen. Mutta kuten hän esipuheessaan totesi, romaanin Thuronius ”ei ole enempää kuin yksi mahdollisuus monien joukossa”. Kenties niin ei ollut kuin Vierros kirjoitti, mutta olisi voinut olla. Hämeenkyrön suurmiehiä aktiivisesti käsitellyt Panu Rajala muokkasi Vierroksen teoksesta kuvaelmanomaisen näytöskappaleen Komeetta. Vierroksen ja Rajalan tekstit ovat helpoin tapa käydä tutustumaan tähän kyröläislähtöisistä suurmiehistä kai vähiten tunnettuun.

Kyröstä koulutielle

Andreas Thuronius syntyi 31.10.1632 Hämeenkyrössä. Hänen isänsä oli Hämeenkyrön Ikaalisten Kurkelasta lähtöisin ollut Thuro Theodori eli Tuure Theodorinpoika. Tuuresta tuli Hämeenkyrön kappalainen ilmeisesti 1634. Hän avioitui pitäjän kirkkoherrana vuoteen 1615 saakka toimineen Abraham Henrikinpojan (Abrahamus Henrici) tyttären Vapun kanssa. Kappalaisena ollessaan hän viljeli Kuotilan taloa noin 1646 – 51 ja osallistui ainoana Hämeenkyrön papeista Turun Akatemian vihkiäisjuhliin 1640. Juhla teki häneen ilmeisen suuren vaikutuksen. Thuro Theodori eteni edeltäjänsä Henrici Jacobin kuoltua 1652 Hämeenkyrön kirkkoherraksi. Siinä tehtävässä hän toimi kuolemaansa saakka vuoteen 1668.

Ruotsista tehtiin 1600-luvun alkupuoliskolla määrätietoisesti suurvaltaa. Köyhästä pohjoisesta maasta oli irrotettava resurssit suurvallan rakentamiseen. Tämä vaati tehokkaampaa niin valtiollista kuin kirkollista hallintoa. Virkamiesten määrää oli lisättävä, että suurvallan tarvitsemaan armeijaan saataisiin miehiä, ja että armeija pystyttäisiin varustamaan. Niinpä suuria seurakuntia jaettiin, esimerkkinä Ikaalisten erottaminen Hämeenkyröstä 1641. Kaupunkeihin perustettiin kouluja ja Turkuun peräti akatemia eli yliopisto tyydyttämään kirkollisen ja maallisen hallinnon virkamiestarpeita.

Andreas lähetettiin vanhemman veljensä Johanneksen kanssa 1641 Hämeenlinnan pari vuotta aiemmin perustettuun kaupunkikouluun. Anders oli varsin nuori opintielle lähtiessään, mutta opinhaluinen poika tahtoi kiihkeästi kouluun. Hämeenlinnasta pojat siirtyivät vastikään perustettuun Porin triviaalikouluun 1642 ja sitten Turkuun yliopistoon 1648.

Turun Akatemiaan opiskelijaksi – ja professoriksi

Yliopistossa Andreas osoittautui ahkeraksi ja nopeaoppiseksi nuorukaiseksi. Hän valmistui maisteriksi jo 1653 kaksikymmenvuotiaana. Maisterina Thuronius jäi akatemian piiriin. Konsistori määräsi hänet laatimaan uudet almanakat Turun horisontin mukaan. Seuraavana vuonna Andreas lähti kuitenkin Tukholmaan kotiopettajaksi kreivi ja sotamarsalkka Arwid Wittenbergin perheeseen. Siellä hän pääsi Wittenbergin välityksellä tutustumaan Pietari Braheen. Brahe oli toiminut Suomen kenraalikuvernöörinä ensiksi 1637 – 40 ja sitten uudelleen 1648 – 54. Hän oli vaikuttanut ratkaisevasti Turun akatemian perustamiseen. Brahe otti älykkään ja komeaksi luonnehditun Thuroniuksen sihteerikseen 1655. Brahen sukukartanossa Visingborgissa Thuronius sai tutustua suuren maailman vaurauteen, tyyliin ja henkeen. Valtaneuvokseksi Brahe tuli 1630 ja 1641 hänet nimitettiin drotsiksi eli oikeuslaitoksen ylimmäksi valvojaksi. Valtansa huipulle Brahe nousi 1660 kuningas Kaarle X Kustaan kuoltua. Hänestä tuli joksikin aikaa holhoojahallituksen johtaja, käytännössä Ruotsin merkittävin vallankäyttäjä. Brahe oli nuoruudessaan Euroopan yliopistoissa opiskellut avarakatseinen, laajasti sivistynyt hallintomies.

Pietari Brahen sukukartano Visingborg. Täällä asuessaan Thuronius sai maistaa ylhäisaatelin elämäntapaa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Pietari_Brahe#/media/Tiedosto:Suecia_3-082_;_Visingsborg.jpg

Akatemian kanslerina Brahe päätti pian sijoittaa nuoren suosikkinsa ja uskottunsa Turkuun filosofian eli logiikan ja metafysiikan professoriksi. Päätöksen taustana oli ensinnäkin halu osoittaa, että Turun yliopiston virkoihin voidaan nimittää suomalaislähtöisiä miehiä. Toisaalta Brahe halusi myös rajata teologien runsasta osuutta muissa tiedekunnissa. Upsalan yliopistolle annettiin 1651 määräys, jonka mukaan filosofiseen tiedekuntaan ei tule vastaisuudessa hyväksyä jumaluusoppinutta professoriksi. Upsalassa jo virassa ollut teologi sai pitää tehtävänsä, mutta Turussa Brahe oikoi mutkat ja määräsi patriarkaalisesti filosofian professorina olleen teologi Johannes Pratanuksen siirtymään Paraisten kirkkoherraksi. Näin Thuroniukselle avautui logiikan ja metafysiikan professorin paikka 1656 vain 23-vuotiaana. Virkaansa hän alkoi hoitaa seuraavan vuoden puolella.

Kaikki akatemian viranhaltijat eivät nuoren miehen professuurista iloinneet, ohittihan Brahe konsistorin kannan nimityksessä. Thuronius osoitti pian luovimistaitonsa ja suositteli Brahelle kilpahakijansa Aksel Kempen nimittämistä historian ja politiikan professoriksi. Kempe saikin viran, ja nähtävästi moni Thuroniuksen työtovereista ymmärsi nyt nuoren professorin suhteiden Braheen antavan tälle merkittäviä vaikutusmahdollisuuksia.

Thuronius sai 1657 vain puolet professorin palkastaan. Tämä vaikeutti hänen muutenkin tukalaa rahatilannettaan. Osaltaan rahapulaan vaikutti Thuroniuksen solmima avioliitto. Hänen puolisonsa Sara Meissner oli vauraan tukholmalaisporvarin tytär. Sara oli tottunut elintasoon, jota ei professorin palkalla pidetty yllä. Parantaakseen tukalaa taloudellista asemaansa Thuronius käytti hyväkseen suhteitaan Braheen ja järjesti itselleen toisen professuurin: hän hoiti myös fysiikan professorin tehtäviä vuodesta 1660 lähtien. Akatemian varakansleriksi nimitetty piispa Johannes Terserus tosin valitti kansleri Brahelle, ettei Thuronius voinut hoitaa menestyksellisesti kahta suuritöistä virkaa. Konsistori totesi kuitenkin lausunnossaan, että Thuronius huolehti fysiikankin opetuksesta kiitettävällä ahkeruudella. Sittemmin Thuronius sai vielä Savosta tuomiokunnan lisätulonlähteeksi. Tuon ajan tavan mukaan Thuronius sai tuomarin tulot itselleen, mutta käräjät istui hänen palkkaamansa lainlukija, joka sai osan tuomarin palkkaeduista.

Lisäpalkoista huolimatta Thuroniuksen talousahdinko ei helpottunut. Hän pyrki vielä saamaan äitinsä ilman rintaperillistä kuolleen enon aatelisarvon ja tilukset itselleen. Hanke epäonnistui.

Per Brahen (1602 – 1680) tuki mahdollisti osaltaan Thuroniuksen nopean akateemisen nousun. David Beckin maalaus on noin vuodelta 1650. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portr%C3%A4tt._Per_Brahe_d.y._Beck_-_Skoklosters_slott_-_13452.tif


Syytöksiä noituudesta


Syytteet noituudesta tulivat muotiin Ruotsissakin 1600-luvun puolivälissä. Opiskelujensa loppuvaiheessa Thuronius joutui epäillyksi taikakeinojen käyttämisestä. Vuoden 1653 maisterinpromootiossa oli maistereiden määrä rajoitettu pieneksi. Eräät hylätyt valittivat joidenkin suomalaisten opiskelijoiden käyttäneen mustaa magiaa päästäkseen promovoitavien joukkoon. Nopeasti valmistunut Thuronius kuului epäiltyjen joukkoon. Peräti 26 Thuroniuksen toveria todisti konsistorissa hänen puolestaan, joten Thuronius vapautui syytteistä. Jutun yhteydessä konsistori ehti erottaa professori Martin Stodiuksen virastaan, mutta kansleri Brahe perui päätökseen. Thuronius oli tuolloin jo tutustunut Braheen ja vaikutti ilmeisesti kanslerin päätökseen. Epäilykset noituudesta varjostivat jonkin verran Thuroniuksen mainetta myöhempinä vuosina.

Kokemukset aiheettomista taikuussyytteistä vaikuttivat ehkä siihen, että Thuronius ryhtyi 1661 kunniakkaasti puolustamaan ylioppilas Henricus Eoloniusta, jota syytettiin maagisten taitojen harjoittamisesta. Varakansleri Terserus ja rehtori Enevaldus Svenonius ajoivat Eoloniukselle kuolemantuomion jopa äänestystulosta vääristelemällä. Brahe ei tyytynyt päätökseen, vaan pyysi tarkemman selityksen luottomieheltään Thuroniukselta, joka katsoi Eoloniuksen syyllistyneen enintään poikamaiseen kerskailuun ja varomattomiin puheisiin. Thuroniuksen mielestä varakansleri oli syyllistynyt joutavanpäiväiseen liioitteluun ja tehnyt kärpäsestä härkäsen. Lopulta Eolonius tuomittiin vain häpeärangaistukseen kirkossa, mutta hänen tulevaisuutensa oli tuhottu. Brahe suhtautui noituusintoiluun kriittisesti, mutta ei hänkään voinut mitään Ruotsissa syntyneelle noitahysterialle, joka ulottui jonkin verran Suomessakin Ahvenanmaalle ja Pohjanmaalle. Eoloniuksen vainoojista jyrkkää puhdasoppisuutta edustanut Svenonius syytti myöhemmin Terserusta harhaoppisuudesta. Thuroniusta inhonnut Terserus pakotettiin eroamaan Turun piispan tehtävästä 1664.

Komeetta


Brahen ja Thuroniuksen yhteinen harrastus oli astronomia ja tuon ajan muotitiede, astrologia. Astrologia ja astronomia eivät vielä olleet selvästi toisistaan erossa, olihan vielä Isaac Newtonillakin harrastusta astrologiaan. Jouluna 1664 Thuronius perheineen tuli tapaamaan vanhempiaan Hämeenkyrön pappilaan. Sieltä Thuronius jatkoi joulun jälkeen matkaansa Ikaalisten pappilaan tapaamaan opiskelutoveriaan, Abraham Ikaliensista, joka toimi Ikaalisen kappalaisena. Siellä Thuronius havaitsi vuoden lopussa komeetan Härän tähtikuviossa. Keuhkotautia jo tuolloin potenut mies havainnoi kovilla pakkasilla komeetan lentoa henkensä kaupalla. Pyrstötähti oli näkyvissä monen viikon ajan, ja Thuronius pyrki laskemaan sen radan.

Tammikuun lopulla Thuronius raportoi komeetasta Brahelle. Huhtikuussa Brahe vastasi Thuroniukselle. Maaliskuussa 1665 taivaalle oli ilmestynyt toinen komeetta, ja Brahe pyysi Thuroniusta arvioimaan, oliko kyseessä sama komeetta vai oliko liikkeellä kaksi pyrstötähteä.
Jotkut talonpojat olivat jo ilmoittaneet Thuroniukselle, että koillisella taivaalla näkyy keskiyön jälkeen joku harvinainen tähti. Thuronius lähti huhtikuun ensimmäisen päivän yönä liikkeelle muutamien muitten oppineitten kanssa. Heti puoliyön jälkeen nousi pohjoiskoilliseen aivan tavaton pyrstö. Komeetta oli paljon suurempi kuin joulu-tammikuussa nähty. Se eteni erittäin nopeasti koillisesta etelään. Thuronius päätteli, että komeetta ei ollut sama kuin aiemmin nähty. Matematiikan professori Simon Kexlerus oli samaa mieltä. Thuronius seurasi komeetan kulkua huhtikuun kolmena ensimmäisenä yönä. Sitten pilvet estivät tarkkailun, eikä komeettaa enää myöhemmin näkynyt.

Sekä Brahe että Thuronius uskoivat, että komeetat olivat Jumalan lähettämiä enteitä. Brahelle lähettämässään kirjeessä Thuronius arvioi komeetan merkitsevän ”suuria ja verisiä sotia” ja ”vahingollisia kapinoita ja kansanliikkeitä, salaisia ja kavalia hankkeita ja salaliitoja korkeita viranomaisia ja henkilöitä kohtaan”. Lisäksi odotettavissa oli ”välttämättömästi kauheita tauteja, äkillistä kuolemaa ja ruttoa”.

Aikalaiskuva vuoden 1665 komeetasta. Monet pitivät jälkikäteen komeettaa enteenä vuosina 1665 – 66 Lontoossa raivonneelle rutolle ja vuoden 1666 suurelle Lontoon palolle. https://www.sciencephoto.com/media/633931/view/comet-of-1665-historical-illustration

Havaintoja tehdessään Thuronius oli jo kuolemansairas. Kirjeissään hän valitti rintatautia, joka ilmeisesti oli keuhkotuberkuloosia, ja pyysi siirtoa johonkin kevyempään työhön. Myös hänen Tukholmassa asunut lankonsa Henrik Tawast pyysi Brahelta Thuroniuksen siirtämistä Tukholmaan kevyempään toimeen. Elokuussa 1665 Thuronius lähti laivalla Tallinnaan hakemaan lääkkeitä tautiinsa, mutta kuoli miltei heti laivan satamasta lähdön jälkeen.

Akateeminen menestys ei tuottanut taloudellista turvaa Thuroniukselle. Hänen perheensä jäi suuriin velkoihin miehen kuoltua. Perheeseen oli syntynyt kuusi lasta, joista vain kaksi tytärtä jäi eloon. Brahe myönsi leskelle kaksi armonvuotta.

Tiedemiehen jälkimaine

Andreas Thuronius saavutti lyhyen elämänsä aikana suurta mainetta. Häntä pidettiin poikkeuksellisen terävänä ajattelijana. Hän oli esimiehenä 33 väitöstilaisuudessa. Thuronius ehti toimia kahdesti akatemian rehtorina ja kirjoitti logiikan oppikirjan, jossa oli lähes tuhat – tosin pienikokoista – sivua. Lisäksi hän julkaisi oppikirjan metafysiikasta. Teoksia käytettiin pitkään oppikirjoina Ruotsin yliopistoissa. Hän suunnitteli myös tähtitieteen oppikirjaa, mutta se jäi tekemättä varhaisen kuoleman takia.

Jälkimaailma on hieman himmentänyt Thuroniuksen mainetta tiedemiehenä. Hänen teoksensa eivät olleet kovin omaperäisiä. Uudempi tutkimus on osoittanut, että logiikan oppikirja oli kokoonpantu pääasiassa ulkomaisista teoksista ja hänen edeltäjänsä opetuksista. Tosin omaperäisyyttä ei tuohon aikaan edes edellytetty yliopiston opettajilta, pikemmin heitä siitä varoiteltiin. Turun akatemia ei ollut mikään tieteellisen edistyksen pesäpaikka. Edellä mainittu matematiikan ja tähtitieteen professori Simon Kexlerus näki paljon vaivaa puolustaakseen maakeskeistä maailmankuvaa. Aurinkokeskeinen maailmankuva vakiinnutti paikkansa Turussa vasta 1700-luvulla.

Andreas Thuronius nousi nuorena komeetan tavoin Suomen nuoren tiedeyhteisön huipulle. Valitettavan varhainen kuolema esti häntä saavuttamasta kykyjensä ylärajaa.

Andreas Thuroniuksen nimikirjoitus. Kuva Heikki Impiwaara 1940.


Kirjallisuutta

Heikki Impiwaara: Antti Thuronius kirjeittensä valossa. Varsinais-Suomen Maakuntakirja 7. Turku 1940.

Heikki Impiwaara: Antti Thuronius ja hänen sukunsa. Suomen sukututkimusseuran vuosikirja 26. Helsinki 1942.

Iiro Kajanto: Thuronius, Andreas (1632–1665) Kansallisbiografia. 22.5.2000. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 13.8.2019.

Matti Klinge ym.: Kuninkaallinen Turun akatemia 1640 – 1808. Otava 1987.

Panu Rajala: Kyrön komeetta. Kuvaelmanomainen näytöskappale Tuure Vierroksen romaanista ”Komeetta” (1972). Hämeenkyrö 1982.

Tuure Vierros: Komeetta. Andreas Thuroniuksen tarina. Kirjayhtymä 1972.

Tämä juttu Thuroniuksesta om ilmestynyt alun perin Kyrön Joulussa 2019. Lehden myyntipaikat löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti